För ett par veckor sedan fick vi information om att Volvo återkallade en massa bilar på grund av problem med säkerheten. Detta är långt ifrån den enda gången som bilar fått återkallas efter att fel uppdagats.

instrumentbrada-bil

I Dagens Industri kan man läsa att Volvos modell XC90 måste återkallas för tredje gången. Ett par andra av bilmärkets modeller måste också återkallas, vilket innebär att hela 74 000 bilar måste kallas tillbaka. Problemet med bilarna är att det är ett stift i bälteslåset som har problem och detta leder till att bältet fungerar otillräckligt vid en krock. Inga olyckor som innefattar det här problemet har rapporterats men man vill från Volvos sida agera förebyggande och innan något faktiskt händer.

Problem med bränslemätaren

Volvo har för ungefär ett år sedan återkallat 30 000 bilar, och den gången handlade det om ett fel på bränslemätaren. Bilarna kunde enligt Expressen få bränslestopp utan att förvarna om det. Bland modellerna som återkallades den gången fanns:

  • Volvo S60
  • Volvo V70
  • Volvo XC70

I dessa bilar var det alltså fullt möjligt att tankmätaren visade att det fanns gott om bränsle när det i själva verket var tomt.

Bluffbilar säljs

Dessa incidenter är långt ifrån de enda då stora biltillverkare fått återkalla populära modeller på grund av olika fel som varit mer eller mindre allvarliga. För att undvika att hela tiden behöva återkalla bilar på grund av olika fel, går alla bilar som tillverkas genom rätt omfattande tester och mätningar. Biltillverkarna tar också hjälp av experter med detta och ett företag som anlitas för det här ofta och som kan fordonsbranschen är www.intertek.se. Den här typen av certifieringar som man får när man utför dessa tester är också ett bra facit för de som köper bilarna om att de är säkra och bra. Det finns nämligen en hel del bluffbilar som säljs med manipulerade mätare och andra fel som är svåra att uppdaga, skriver Sydsvenskan. Detta har många gånger lett till att en ovetande köpare har köpt en bil till ett pris som är mycket högre än det faktiska värdet.