Som bilägare behöver du hela tiden se över din bil så att den är trygg att köra med och att den fortsätter vara i gott skick. Om dina bilglas drabbas av stenskott är det viktigt att åtgärda det direkt. Väntar du för länge kan det resultera i en spricka som försämrar sikten när du kör.

Med hjälp från https://www.bilobyggnadsglas.se/ kan du snabbt åtgärda stenskott, byta vindrutor eller laga andra glasskador på ditt fordon. De lagar snabbt stenskott på 20 minuter och du slipper byta hela vindrutan. Om bilrutan redan hunnit få stora skador kan du byta den under dagen.

Faran med oreparerade stenskott

En av fem svenskar kör med oreparerade stenskott i sina vindrutor. En stor del kör också med smutsiga och spruckna glas enligt en ny enkät. Ett stenskott kan verka ofarligt men kan med tiden bli större på grund av förändrade utetemperaturer och vibrationer, vilket så småningom orsakar en spricka i glaset. Rutornas kanter är särskilt känsliga och stenskotten kan reflektera ljus, vilket försämrar sikten.

Många drabbas av stenskott på våren och lägger därför om sin resrutt för att slippa träffas av de flygande stenprojektilerna. Detta går att se i en ny undersökning från Sifo. Under februari, mars och april ökar risken för stenskott eftersom mer grus används för att bekämpa halka. Gruset ligger kvar när snön har smält och många kör dessutom med friktionsdäck. När stenarna fastnar i däckens mönster kan de därefter lossna och slungas mot en närliggande bil. Nyare bilar har ofta inte stänkskärmar, samtidigt som vindrutorna blivit tunnare.

Rekonda bilen

Det är inte bara stenskott som kan skada din bil, Sverige har varierande årstider som ställer stora krav på fordon och kräver ett noggrant underhåll. För att förbereda din bil så att den klarar alla väderlekar kan du:

  • Tvätta bilen ofta
  • Använda ett riktigt bilschampo
  • Vaxa bilen
  • Kontrollera bilens däck

På hösten kan det vara extra viktigt att tvätta bilen för att skydda lacken från smuts som innehåller frätande ämnen. Det är också bra att använda ett äkta bilschampo som är särskilt anpassat för bilar. En del använder diskmedel för att tvätta bilen vilket kan rengöra väl, men samtidigt torkar det ut lacken vilket ökar risken för skador. När du har tvättat rent bilen bör du vaxa den då det skyddar lacken på bilen.