Snart är sommaren här och det innebär att det är hög tid att byta från vinterdäck till sommardäck. För att kunna byta däcken på ett bra sätt måste man läsa på lite innan.

410930-rad-wechseln-change-a-tire-02

Nu är det hög tid att börja fundera på däckbyte, skriver Ekuriren. Den 31 mars går nämligen kravet på vinterdäck ut och det ser inte ut att bli vinterväglag som kräver att man har dem kvar. Den som funderar på att byta till sommardäck snart bör se över sina däck och se om de kanske behöver bytas ut. Har man förvarat dem på ett optimalt sätt, mörkt och svalt, lär de ha åldrats långsammare och kan med största sannolikhet sättas på igen. Man bör dock inte bara titta på om däcken känns gamla eller inte. Man bör även se över däckens mönsterdjup innan man monterar dem.

Spänn bultarna rätt

För att kunna byta däcken på ett bra sätt krävs självklart kunskap om hur man gör och man måste även vara fysiskt kapabel till att byta däcken. Har man inte det, är det en bättre idé att ta bilen till verkstad och låta ett proffs göra bytet. Då man behöver ha extra mycket kraft är när man fäster sina hjul med hjulbultar. Det gäller att man spänner rejält för att de ska sitta på plats. Ett tips är att låta en pallbock stödja fälgkorset. Då risker man inte att halka när man drar åt och man riskerar heller inte att vrida sönder sina låsbultar eller hjulbultar. Man tipsar här om att trycka till med både händer och fot för att få extra kraft.

Fler tips

Om man vill underlätta inför nästa byte kan man lägga lite fett på bulten innan man drar fast hjulen. Gör man detta rosar bultar och gängor mindre. Man bör även kontrollera bromsskivorna när man ändå är igång och byter däcken. Om de börjar rosta bör man ta bilen till verkstad. Läs mer.