Idag skriver vi om Volkswagens stora miljöskandal som skakat inte bara koncernen men även hela bilvärlden och hur du som förälder till en tonåring kan få denna att tänka litet extra på miljön vi köp av just en framtida bil.

väg usa bilväg - LITENI SvD kan vi läsa och riktigt fördjupa oss i den största skandalen på både den tyska men också hela världens bilmarknad, nämligen miljöfusket hos Volkswagen. I en nyligen publicerad artikel kan vi läsa om hur storkoncernens akuta handlingsplan ser ut, och det är med hjälp av högprofilerade advokatbyråer och avstängning av nyckelpersoner. Det kan, och har, beskrivits som ett fall rakt ner i helvetet när utsläppsskandalen för ett litet tag sen föll över inte bara företaget men hela världen som en illaluktande bomb. En manipulation in i de innersta kretsarna har visat sig vara riktigt förödande.

Det stora avslöjandet

I DN kan vi vidare läsa om hur VW avslöjades, och det var nämligen i USA när bilar miljötestades utomhus, något som Volkswagen inte hade tänkt alltför mycket på när de tillverkade sina bilar, de skulle nämligen prestera bra i test och lura tekniken, men sedan kunna slappna av i vanlig bilkörning utomhus. Men sedan när man lyckades lura bilens program i iomhusmiljö kunde man se att de faktiskt började släppa ut väldigt mycket smutsiga avgaser. Inte rent spel helt enkelt.

Du som ska gå handledarutbildning i Stockholm med ditt barn kan ju, om du har råd och möjlighet, se till att inte köra en sådan VW som sedan fem år tillbaka funnits på marknaden under falsk flagg. Eller åtminstone lära ditt barn att just en sådan bil behöver denna inte köpa i framtiden. Det finns gott om tyska bilmärken ändå, även om de just ingår inom samma koncern tyvärr. Men det är ju å andra sidan även Tysklands största företag, så vi får hoppas att de bättrar sig.