8156602-dacksparNär det kommer till din bil är det ytterst viktigt att den är ordentligt försäkrad – trots att de flesta utav oss är fullt medvetna om detta faktum så är det vissa utav oss som saknar alla rätt försäkringar. Så frågan är: har du verkligen bilförsäkring?

Tidigare har vi skrivit om hur det kör omkring x-antal trasiga bilar på våra vägar här i landet, och frågan är om dessa bilister kanske saknar rätt bilförsäkring som ger dem hjälp att laga sin trasiga bil – vi tror faktiskt att detta är fallet och vill därför uppmärksamma om vilka försäkringar som krävs för att alla typer av skador på din bil ska vara täckta av ditt försäkringsbolag.

Trafikförsäkring

Närmare 60 000 fordon i Sverige beträder vägarna utan trafikförsäkring, skriver Svenska Dagbladet. Men att inneha en trafikförsäkring betyder dock bara att du är försäkrad mot skador som du orsakar någon annan och täcker alltså inte skador på din bil – så om du vill skydda din egen bil behöver du fler försäkringar. De två grundläggande alternativen är att teckna en hel- eller halvförsäkring. Tecknar man en halvförsäkring är det brukligt att den ger dig försäkring för stöld, brand, glasskador, maskinskador, räddningsskador och rättsskydd. Och om du tecknar en helförsäkring ingår även vagnskadeförsäkring. Hos vissa utav de olika försäkringsbolagen kan även viss ersättning för plötsliga och oförutsedda händelser ingå i både halv- och helförsäkringen, men det gäller att läsa in sig på vilka villkor som gäller – priser, förmåner och vad som ingår kan nämligen skilja sig markant mellan olika försäkringsbolag. Ett tips är att titta på vad din självrisk kommer kosta, hur brett rättsskydd du får och länge exempelvis maskinskadeförsäkringen gäller och så vidare. Något som kan vara värt att titta efter när man väljer försäkringsbolag är ens egna behov, kör man till exempel mycket i skog och mark kanske det är bra om man även köper till ett så kallat viltskydd och en anna sak att se över är vilka tillägg som bolaget erbjuder. Vissa har till exempel ersättning för hyrbil och liknande som ingår i deras försäkring samtidigt som andra kanske förser dig med en lånebil när din bil är på verkstad med mera. Så det bästa tipset när du ska välja försäkringsbolag och vilken bilförsäkring du ska ha är att jämföra.