Många köper bil begagnat och naturligt är att kontrollera bilen innan ägarskapet byts från säljare till köpare, men det finns en del saker som köparen ofta glömmer att kontrollera – och då kan det vara bra att ha en ordentlig checklista att gå efter.

ChecklistaBilköp är något de flesta utav oss kommer stå inför och många väljer att köpa sin första bil begagnat eftersom man kanske inte har råd att köpa nytt eller helt enkelt vill ha en bil som man kan öva upp sin körvana i innan man köper bilen man egentligen vill ha. Och när man köper begagnat finns en hel del att kontrollera innan man tar över ägandeskapet av bilen, något som är otroligt viktigt för att inte göra ett felköp så att säga. Därför är det också viktigt att själv se bilen innan man skriver på några kontrakt, något som kan vara svårt när man till exempel köper en importerad begagnad bil och då är det bilförmedlaren man helt enkelt får förlita sig på – något man också kan göra när man använder sig av en seriös bilförmedlare. Men ska man köpa en begagnad bil på egen hand är det upp till en själv att kontrollera så allt stämmer och då kan det vara bra att ha en ordentlig checklista att gå efter så att ingenting missas och det är något som tidningen Privata Affärer sammanställt.

Kontrollera detta vid köp av begagnad bil:

  • Ägarbevis – kontrollera så det verkligen är säljaren till bilen som också äger bilen, du vill inte råka köpa stöldgods eftersom detta är straffbart och det är upp till köparen att undersöka detta.
  • Besiktning – hur är bilens skick? Kontrollera de senaste besiktningsprotokollen som bilägaren ska ha i sin ägo.
  • Mätarinställningarna – kolla så att mätarinställningarna på bilen faktiskt stämmer, det går att se i serviceboken hur dessa ska se ut.
  • Bränsle och förbrukning – hur mycket bränsle drar bilen? Finns ofta generell information om detta för de flesta bilmodeller och finns det inte kan det gå att se hur förbrukningen sett ut i snitt på för de senaste 10 milen bilen kört.
  • Rätt pris – ingen vill köpa grisen i säcken till ett överpris, kontrollera därför så prissättningen stämmer överens med marknaden på till exempel en jämförelsesajt.