När man är på god väg mot ett körkort och teoriprovet samt halkbanan är avklarade, fattas endast körprovet, även kallat uppkörningen. Körprovet görs hos Trafikverket. Ofta är man nervös, stressad och ängslig inför uppkörningen. Inspektörerna från Trafikverket brukar i regel inte begära mer än ca 30-40 minuters körprov. Trafikverkets olika platser där man kan genomföra körprov finns utspridda över hela landet.

En del trafikskolor i mindre orter kan erbjuda paketlösningar med boende, kost och logi inför stundande körprov. I mindre orter brukar trafikskolorna även känna till vad Trafikverkets inspektörer vill se under en uppkörning. Andelen körkortselever som blir godkända varierar beroende på var i Sverige man väljer att göra körprovet. I Stockholm kuggas en större andel elever än i exempelvis Skellefteå.

Behovet av ett körkort kan vara mer eller mindre akut. Detta är något att tänka på om man vill ha körkortet i handen så fort som möjligt. Kom väl förberedd till körprovet. Var ordentligt utvilad och behåll lugnet under hela körprovet. För att veta vad Trafikverket kräver rekommenderas att ta mellan 5 och 10 lektioner hos en utbildad trafikskola och att använda trafikskolans miljövänligare bilar istället för att komma i farfars gamla Volvo 240 vid uppkörningstillfället. De olika momenten vid ett körprov behöver mängdtränas och det är framförallt ett lugnt och trafiksäkert framförande av fordonet som kommer bedömas. Man bör ta det lugnt, köra trafiksäkert och visa att man är en mogen, hänsynsfull och ansvarsfull bilist i trafiken. Då har man körkortet som i en liten ask!

Körprovet i siffror

Hur många procent av körkortseleverna klarar körprovet årligen? Mellan tummen och pekfingret kan man säga att ca hälften av de som provar klarar körprovet. Förra året 2017 genomfördes ca 275 200 körprov  över hela landet. Häften av de som genomförde körprovet kuggades. För den genomsnittlige körkortstagaren krävs det oftast alltså en eller två uppkörningar innan man har körkortet i handen. Misströsta inte om det inte lyckades vid första försöket, det är bara att boka in ett körprov igen och ta det nästa gång!