Marknaden för privatleasing av bilar har skjutit i höjden efter att det kommit upp på kartan som ett alternativ till att köpa en ny bil. Många tycker att det är bra att leasa bilen men andra inte. Nu varnar en konsumentrådgivare om att leasa bilar, då det kan finnas många fallgropar i processen.

De som funderar över att leasa bil kan göra rätt i att överväga billån istället. Att hyra bil är inte alltid så bra som många tror.

Hitta det billigaste billånetbillån

Det är dyrt att köpa bil och alla lån är på ett eller annat sätt dyra, men det kan skilja mycket pengar mellan olika typer av lån. Dock kanske det inte alltid är helt lätt att hitta ett billigt lån eller förhandla sig till det. I en artikel från Expressen ger experter på ämnet tips på hur du kan få ner lånekostnaderna på bilen. Exempelvis kan du som redan har bostadslån oftast få en förmånlig ränta genom att kolla om det finns möjlighet för dig att utöka lånet på bostaden för att köpa bil eller betala tillbaks ett äldre billån. Räntan hålls nere genom att du använder din bostad som säkerhet i lånet, däremot är nackdelen med detta alternativ att bostadsmarknaden är föränderlig. Och om det skulle vara så att du hamnar i ett läge där värdet på bostaden sjunker i värde kan du inte få loss mer pengar på din bostad för oförutsedda utgifter. Annat du kan göra är att ha koll på olika bilhandlare och aktuella kampanjer, där kan det många gånger också finnas bra ränta på bilköp. Om du redan har ett billån så finns det inget som säger att du inte kan förhandla till dig en bättre ränta. Visa upp erbjudanden från andra om du hittar bättre erbjudanden och se om din långivare kan tänka sig att matcha detta. Behöver du visa upp en bättre kreditvärdighet är det smart att rensa upp i ekonomin och samla mindre lån till större, det ser bättre ut på pappret.

Alternativet privatleasingbilförsäljare

Ett omdiskuterat och både hissat och dissat sätt för att få sig en ny bil är leasing. Det betyder inte att du köper en bil, utan att du hyr en bil under en viss period. Det som lockar många med privatleasing är att det inte behövs kontantinsats som uppkommer vid köp och bilen byts ut efter tre år. Men, det gäller också att se upp, det finns många fallgropar med att leasa bil och kostnaden per månad är ofta hög, skriver Aftonbladet. Om du funderar på att leasa en bil är det viktigt att veta vad du betalar för och skriver på. Stressa inte med att skriva på papper utan att ordentligt läsa och förstå det finstilta. Det billigaste alternativet för att skaffa ny bil är såklart att köpa en bil och betala den direkt, utan lån eller leasingdeals. Men det har inte alla möjlighet till och leasing blir allt mer populärt bland folk som inte har en kontantinsats till bilköpet. En konsumentrådgivare säger till Sveriges Radio att du bör passa sig för att leasa bil, då hon tror att det någonstans kommer gå fel. Systemet är inte vattentätt och det är lätt att det uppstår en situation där du betalar onödigt mycket.