En stor del av de bilar som rullar på svenska vägar har otillräcklig belysning. Faktum är att det vanligaste att få anmärkning på under en besiktning är just lamporna.

46951-precision-lights

I en artikel i Sala Allehanda kan man läsa om att 47 procent av Salas personbilar blev underkända vid besiktning förra året. Den absolut vanligaste anmärkningen vid besiktning där är defekta bakljus, hel- och halvljus eller bromsljus. Med tanke på att det finns så många olika lampor på en bil har många ägare inte koll på lampornas fel. De på besiktningen berättar att många åker och besiktar bilen utan att kolla så att alla lampor lyser som de ska.

Problem även i Stockholm

Även i Stockholm är det här med bilbelysning ett problem. I Mitt i Stockholm kan man läsa att många bilar i huvudstaden saknar godkänd belysning. Extra viktigt är det under årets mörkaste månader att ha rätt belysning och därför uppmanar polisen bilisterna att se över sina lysen. Av de 500 000 bilar som besiktas i Stockholms län varje år underkänns en fjärdedel på grund av fel på bakljus och strålkastare. Felen består exempelvis i att lamporna lyser för svagt eller inte fungerar alls. Polisen får till och med ibland in samtal som handlar om bilar som kör utan lyse.

Fixa ny belysning

I och med att bilbelysningen verkar vara ett problem på många håll i landet, är det verkligen dags för alla bilägare att se över sin belysning. Kanske behövs den bytas ut helt eller förbättras på något sätt. Det finns många sidor på nätet som erbjuder olika typer av bilbelysning och exempelvis erbjuder Oljebaren extraljus. De har belysning till alla typer av bilar och man kan välja mellan exempelvis Xenon-lampor eller LED-lampor. Läs mer om företaget här.