Att importera en bil själv från ett annat land har många fördelar: man kan få en bil som inte finns på den svenska marknaden, och man kan få den billigare än i Sverige, framför allt om man köper den utanför EU, för då kan man få tillbaka momsen när man lämnar landet med bilen.

Men det finns också risker med att köpa en bil utomlands. Den kan vara stulen, vilket en bil som köps begagnad i Sverige förvisso också kan vara. Det kan ligga någon annan form av brott bakom, exempelvis bedrägeri, och om försäljaren fuskar med skatten kan det även ställa till problem för köparen senare.

Reservdelsproblemet

Men den största risken är kanske egentligen att det inte ska gå att hitta reservdelar till den importerade bilen, om det är ett märke eller en modell som är ovanlig i vårt avlånga land. Framför allt gäller detta om bilen som köps är begagnad, kanske rent av en veteranbil. De flesta inser nog att det inte går smärtfritt att hitta reservdelar till en Trabant eller DAF, men bilarna kan vara betydligt nyare än så utan att letandet efter reservdelar för den skull blir helt enkelt.

Trösten är dock att det har blivit lättare. Webbshoppar som Skruvat erbjuder reservdelar till både nyare och äldre modeller. Just skruvat har bl.a. reservdelar till Audi, BMW och Volkswagen, men även till många biltillverkare utanför Tyskland. Eftersom bildelar på nätet brukar säljas till fördelaktiga priser kan det bli en riktigt god affär att köpa en bil i exempelvis Ryssland och utrusta den med delar och komponenter från Skruvat. Det gäller bara att man köper sitt fordon från en seriös säljare.