Ett drömgarage eller en carport ska ha precis den storlek och stil som du gillar. Du ska dessutom kunna inreda den så som du vill. Men det finns en del du behöver tänka på under bygget.

modernt hus med nybyggt garageNär det gäller själva bygget bör du fundera över hur du vill att ditt garage ska se ut. Att ta in en murare är kanske inte ett allt för dåligt val när det är dags att bygga drömgaraget, eller carporten. Väggar av tegel eller sten är snyggt och det skyddar också en del om en brand skulle bryta ut i garaget. Du måste också fundera över hur mycket plats du behöver, och hur takhöjden ska vara. om du vill kunna ha en billyft i garaget eller om husbilen ska få plats i carporten måste du se till att takhöjden är tillräcklig. Om du har flera bilar som ska få plats i garaget eller carporten måste den också vara tillräckligt stor för det. Du måste dessutom se till att garaget har en port som är tillräckligt stor.

Så får du tillstånd att bygga

Det allra första du måste ta reda på är om det behövs ett bygglov för att kunna bygga din carport eller ditt drömgarage. Om du bor ute på landet är det antagligen inte något krav. Bor du däremot mitt i stan eller om platsen du ska bygga på ligger inom ett vattenskyddsområde kan du däremot behöva tillstånd. Du gör klokt i att kontakta den kommun du bor i för att få reda på mer om vilka tillstånd och annat som behövs för att kunna bygga ett garage där du vill.

Garagebyggnadens stil och inredning

Garage och carportar kan ha olika stil och utseende. Beroende på vad du gillar kan du ge byggnaden ett klassiskt eller mer modernt utseende. Du kan också inreda på ett sätt som ger ditt garage den stil du vill. Är du ute efter en riktig verkstadsliknande stil är bänkar i rostfritt stål, en verktygsvagn och olika ställ för flaskor och burkar bra. Om det inte riktigt är det du söker efter kanske bekväma stolar och lite mer stilrena möbler ger ditt garage den stil du letar efter.