Självkörande bilar har länge varit något som många tror ligger långt bort i framtiden, vi snackar då kanske 30-40 år framåt, men faktum är att det helt klart ligger närmare än vi tror. Forskare tror nämligen att själkörande fordon kommer vara en vanlig syn på vägarna inom bara några år.

Om några år kanske inte din största bil-fundering är om du ska leasa eller köpa bil längre, då kanske det mer handlar om du ska införskaffa en självkörande bil eller en traditionell bil.

90 procent av bilarna kan försvinna

Det som forskare nu tror är att självkörande bilar kan förändra storstäder inom väldigt snar framtid. Man tror till exempel att hela 90 procent av de vanliga bilarna kan försvinna, och ersättas med självkörande bilar inom bara ett par år. Och de stora biltillverkarna som Volvo och BMW har lagt en framtidsplan kring biltillverkning och vill redan 2021 ha sådana bilar ute på marknaden. Utvecklingen för dessa bilar har verkligen gått superfort, och det är alltså inte alls en sådan framtidsgrej som man länge trott. I gamla filmer där framtiden speglas, visar man självkörande bilar kanske 30, 40 år från nu. Men nu kan det alltså komma att bli vanligt att se på gatorna om bara några år. Och Google har länge legat i framkant här.

”Vi kan ju egentligen sitta i självkörande bilar redan nu. Google har kört flera varv runt jorden redan med sina bilar i USA. Och det finns flera liknande försök runtom i Europa”, säger en trafikforskare till SVT.