Renovering är något de flesta människor genomgår åtminstone någon gång i livet. Oftast är det någon frivillig renovering i hemmet, till exempel köket, golven etcetera, som ska göras men ibland sker det att man hamnar i ett stambyte i bostadsrättsföreningen, en renovering på arbetsplatsen etcetera. Självklart är det nästan alltid värt det eftersom det blir fint när allting är nytt, fint och fräscht. Däremot kan det vara lite kaotiskt och jobbigt att leva i en byggarbetsplats som känns mer eller mindre som en dammig krigsson.

För oss bilnördar finns det dock en större oro än att det är just obekvämt att tillfälligt behöva bo på en byggarbetsplats. Man vill ju verkligen inte riskera att bilarna råkar illa ut när det springer runt hantverkare med bråte och brädor, byggdamm och stoft flyger runt i luften och skadar lacken etcetera.

Förhoppningsvis har man ett bra garage som skyddar bilarna och som dessutom inga hantverkare behöver vistas. Har man inte det så gäller det självklart att ha en helförsäkring av bilarna. Att dessutom se till att det finns en bra stoftavskiljare på plats som hela tiden arbetar med att rena luften från just damm- och stoftpartiklar gör att bilarna inte riskerar att påverkas av detta. Det finns idag ett gigantiskt sortiment av stoftavskiljare för alla olika typer av byggen.
En stoftavskiljare kan vara smart att ha även för vår hälsa och inte bara för bilarnas skull.

”Byggdamm skadar hälsan allvarligt för många byggarbetare. Den svåra sjukdomen KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom, förknippas oftast med rökare. Men den drabbar även ickerökande personer som arbetar i miljöer med mycket damm från cement, betong och mineralfibrer visar en ny undersökning.”